Ovi motori se sastoje od središnjeg zupčanika i ostalih zupčanika koji se okreću oko njega, poznatih kao sateliti.

Najčešći modeli su motori s reduktorima od 90º s motorom bez četkica s enkoderom.

Klizna dvorišna vrata

Klizna dvorišna vrata pokreću se s pužnim reduktorima. Njihov dizajn je jednostavan i funkcionalan jer kao dijelove prijenosa imaju samo nazubljenu letvu i puž koji pomiče zube. Pomak ovih reduktora je ravan pa se prijenos može izvesti pod 90°. Puž i letva ugrađeni su u donji dio vrata.

Garažna vrata

Sekcijska automatska garažna vrata temelje se na linearnom reduktoru, uređaju dizajniranom za pretvaranje rotacijskog gibanja niskonaponskog istosmjernog motora u linearno gibanje. Na taj način se ova vrsta automatskih vrata može podići pritiskom na gumb. Jedna od njegovih velikih prednosti je što zahtijeva manje prostora za ugradnju od drugih sustava.

Krilna dvorišna vrata

Krilna dvorišna vrata su sustavi velikih krakova koji također rade pomoću reduktora i motora a imaju maksimalno otvaranje između 90° i 120°. Ugradnja motora izvan tolerancija dovest će motor u opasnost i poništiti jamstvo. Većina krilnih motora za dvorišna vrata zahtijeva fizičko zaustavljanje na kraju ciklusa otvaranja i zatvaranja. Zaustavnici vrata pružaju otpor motorima tako da znaju da su došli do otvorenog ili zatvorenog položaja. Bez krajnjeg graničnika vrata motori će se prekomjerno izvući tijekom svog rada i mehanizam će na kraju otkazati. Prilikom procjene vašeg prolaza važno je provjeriti možete li ugraditi fizičke graničnike u položaj zatvaranja i otvaranja. Uobičajeni razlog zašto se graničnici za vrata ne mogu postaviti je zbog nagnutog prilaza ili su vrata značajno podignuta od tla. Ako ne možete ugraditi nešto što bi pružilo otpor na oba kraja ciklusa motora, potrebno je ugraditispecijalne krilne motore s ugrađenim mehaničkim graničnicima.

Motori sa zglobnom rukom

Ove vrste motora koriste zglobnu ruku kako bi došli do stupa i otvorili vrata.Svestran je i osigurava automatizaciju za većinu tipova krilnih vrata, čak i za ona koja su unaprijed instalirana bez motora.

Podzemni motori

Ove vrste motora su vrlo diskretne. Ugrađuju se ispod poda unutar zaštitne kutije s pogonskom rukom spojenom na donji dio vrata. Može se koristiti u vratima s krilima duljine 4000 mm.

Odabir motora automatike za dvorišna vrata ovisit će o dužini, težini, vrsti te jesu li vrata izvana ili iznutra. Odabir pravog odnosno optimalnog motora za klizna ili krilna dvorišna vrata je ključan jer o njemu ovisi sigurnost, udobnost i dugotrajnost sustava automatskih dvorišnih vrata.